Rubriky
Nezařazeno

Tučňák

Na Novém Zélandu se objevil tučňák, jehož domovem je 3000 km vzdálená Antarktida - Ekolist.cz
Aptenodytes – Wikipedie
Na Novém Zélandu se objevil tučňák, jehož domovem je 3000 km vzdálená Antarktida - Ekolist.cz

Tučňáci jsou fascinující mořští ptáci, kteří jsou známí především svým charakteristickým černobílým zbarvením, vzpřímenou chůzí a schopností výborně plavat. Na rozdíl od většiny ptáků však tučňáci neumějí létat. Jejich křídla se během evoluce přizpůsobila životu pod vodou a fungují spíše jako ploutve. Díky tomu dokážou být ve vodě velmi rychlí a obratní. Při plavání používají především křídla, zatímco nohy a ocas jim pomáhají měnit směr a udržovat rovnováhu.

Tučňáci žijí převážně na jižní polokouli. Nejvíce druhů najdeme v okolí Antarktidy, ale některé druhy žijí také v mírnějších oblastech Jižní Ameriky, Afriky, Austrálie a na Novém Zélandu. Překvapivě tedy neplatí, že všichni tučňáci žijí pouze v mrazivé Antarktidě. Například tučňák galapážský žije dokonce velmi blízko rovníku. Jednotlivé druhy se přizpůsobily různým podmínkám, a proto se mezi nimi můžeme setkat s poměrně výraznými rozdíly ve velikosti, způsobu života i chování.

Největším druhem je tučňák císařský. Dospělý jedinec může měřit více než jeden metr a vážit několik desítek kilogramů. Tučňáci císařští žijí v prostředí, kde teploty mohou klesat hluboko pod bod mrazu a kde často fouká velmi silný vítr. Jejich tělo je proto dokonale přizpůsobeno k udržování tepla. Mají husté peří, silnou vrstvu podkožního tuku a speciální způsob regulace tělesné teploty. V zimním období se často shlukují do velkých skupin, ve kterých se postupně střídají na okrajích a uprostřed kolonie. Tím si navzájem pomáhají snižovat tepelné ztráty.

Tučňáci tráví velkou část svého života ve vodě. Živí se především rybami, krilem, olihněmi a dalšími drobnými mořskými živočichy. Některé druhy dokážou při hledání potravy urazit pod vodou značné vzdálenosti. Díky svému aerodynamickému tělu se mohou pohybovat velmi rychle a při plavání dokážou využívat různé techniky. Když se potřebují rychle dostat z vody na led nebo na pevninu, mohou dokonce vyskočit z vody podobně jako malý projektil.

Zajímavý je také způsob, jakým se tučňáci rozmnožují a starají o mláďata. V období rozmnožování se často shromažďují v obrovských koloniích, kde mohou žít tisíce až statisíce jedinců. Tučňáci mezi sebou komunikují pomocí různých zvuků a pohybů těla. Každý jedinec má svůj vlastní hlasový projev, díky kterému se mohou partneři a rodiče s mláďaty navzájem poznat i v početné kolonii.

U některých druhů se o vejce starají oba rodiče. Výrazným příkladem je právě tučňák císařský. Samice naklade jediné vejce a následně ho předá samci. Samec si vejce položí na nohy a překryje ho speciální kožní řasou, aby zůstalo v teple. Samice mezitím odchází směrem k moři, kde se vydává hledat potravu. Samec během této doby zůstává s vejcem a může několik týdnů přežívat téměř bez potravy. Když se samice vrátí, rodiče si péči o mládě postupně předávají.

Rubriky
Nezařazeno

HEY!

HAKUNAMATATA

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since 1966, when designers at Letraset and James Mosley, the librarian at St Bride Printing Library in London, took a 1914 Cicero translation and scrambled it to make dummy text for Letraset’s Body Type sheets. It has survived not only many decades, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised thanks to these sheets and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker and Microsoft Word including versions of Lorem Ipsum.

5 Picture Books About Space, From the Sublime to the Silly - The New York  Times
300+] Cool Profile Pictures | Wallpapers.com
Picture Photos, Download The BEST Free Picture Stock Photos & HD Images